fbpx

Koneser Miodu. Właściwości prozdrowotne miodów. Start up.

Cykl artykułów, o polskich nowych, ciekawych markach i produktach. Zapraszamy do udziału wyjątkowe marki i zadajemy im kilka pytań o ich plany i cele na zbliżające się miesiące. Za rok, ponowimy kontakt i zobaczymy co zostało zrealizowane! Wszystko opublikujemy na portalu www.wartoznac.pl


Data powstania marki.

Marka Koneser Miodu powstała w 2019 roku.

Historia marki

Od lat jestem zwolenniczą zdrowego, aktywnego stylu życia. W mojej kuchni na co dzień goszczą jakościowo dobre produkty. W wolnym czasie natomiast uwielbiam podróżować, odkrywać nowe miejsca i niespotykane smaki. Tak zaczęła się moja przygoda z miodami z różnych stron świata w duchu slow food.

Pomysł

Wszystkim pasjonatom miodów (i nie tylko) chciałabym dać możliwość poznania przeróżnych smaków miodów, pochodzących z różnych, często odległych zakątków świata, jak Nowa Zelandia, Azory, Irlandia. W większości przypadków, miody znajdujące się w ofercie Konesera Miodu, pochodzą z roślin miododajnych, które ze względy na warunki klimatyczne, nie rosną w klimacie środkowo-europejskim lub są w Polsce niezwykle rzadko spotykane. Mam tu na myśli miód z kwiatów eukaliptusa, pomarańczy, miód z kwiatów jabłoni, ostu oraz wiele innych. Każdy z miodów, w zależności od pyłków rośliny z jakiej został zebrany, ma odmienne właściwości odżywcze i wspiera nasz organizm na inny sposób.

Misja i cel

Zapraszam wszystkich koneserów miodów i tych, którzy są w początkowej fazie testowania różnych smaków, w miodową podróż dookoła świata. Za każdym miodem stoi jego historia i specyficzne regionalne warunki w jakich został zebrany, takie jak włoskie promienia słońca lub bryza korsykańskiej plaży. Mojej marce przyświeca idea odkrywania nowych smaków połączona ze zdrowym stylem odżywania. W sumie jak często w życiu mamy okazję próbować miodu z kwiatów bawełny?! Jestem przekonana, że wśród kilkudziesięciu smaków miodów, każdy znajdzie pyszny i zdrowy smak dla siebie.

Plany na najbliższy rok

W niedalekiej przyszłości chciałabym wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów komercyjnych, którzy chcieliby docenić swoich kontrahentów słodkim prezentem lub szukają nieszablonowych upominków dla swoich pracowników. Zdrowa słodycz zamknięta w słoiczku to najlepszy podarunek.  W obecnej chwili współpracuję  z około 15 producentami miodów i mam apetyt na więcej. W nadchodzącym roku planuję poszerzyć ofertę o miody pochodzące z Ameryki Południowej, Afryki i Skandynawii…tak, tak…tam też pszczoły zbierają miód!

Właściwości prozdrowotne miodów z różnych stron świata

Prozdrowotne działanie miodów zauważyli już starożytni. Współczesna nauka także potwierdza, że ich spożywanie może przysłużyć się lepszemu samopoczuciu. Miody mają bowiem właściwości wspomagające prawidłową pracę organizmu: antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że poszczególne rodzaje miodów wykazują indywidualne, unikane cechy, jak np. szczególnie wysoka zawartość konkretnych substancji bioaktywnych charakterystyczna w produktach pochodzących z danego regionu geograficznego. Dlatego warto jeść miody z różnych stron świata.

Hipokrates jadł miód, wierząc, że dzięki temu osiągnie długowieczność, lekkoatleci w Grecji sięgali po słodki przysmak, by zyskać energię do sportowych zmagań, a dla Rzymian pszczelarstwo stało się jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu. Mądrość starożytnych potwierdzają też współczesne badania, z których dowiadujemy się, że poszczególne gatunki miodów mogą realnie wspierać pracę organizmu. Na przykład miód gryczany pomaga radzić sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych, ponieważ łagodzi kaszel(1), a miód akacjowy jest potencjalnym kandydatem zarówno w przypadku profilaktyki, jak i leczenia raka, a także realnym środkiem terapeutycznym w leczeniu choroby Alzheimera(2). Te wyjątkowe właściwości miody zawdzięczają zarówno unikalnemu procesowi powstawania, czyli m.in. enzymom pszczół, które owady wydzielają podczas produkcji miodu, jak i roślinom charakterystycznym dla danej części świata, z której konkretne produkty pochodzą.

Miód tymiankowy – porcja zdrowia znad Morza Śródziemnego

Tymianek to zioło, które oprócz walorów smakowych, ma także właściwości prozdrowotne i bywa wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, np. w lekach na kaszel. Wykazano bowiem, że przy zastosowaniu tymianku napady kaszlu ulegają znacznemu zmniejszeniu(3). Roślina ta naturalnie rośnie przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, m.in.: w Hiszpanii, we Włoszech czy w Grecji. To właśnie stamtąd pochodzą znakomite miody tymiankowe. W Grecji uznawane są one wręcz za dobro narodowe. Podobnie, jak roślina, z której powstały, także miody tymiankowe wspierają nasz organizm. Wykazano np., że spośród różnych rodzajów miodów, w tymiankowym jest najwyższa zawartość witaminy C – ważnego przeciwutleniacza(4). Miód tymiankowy ma również wspierające działanie w chorobach skóry, a jedno z badań pokazało, że stosowanie go w czasie leczenia ran przyspiesza proces ich gojenia(5).

Miód wrzosowy – bogactwo substancji bioaktywnych

Wrzos jest popularną rośliną upiększającą nasze ogrody, rosnącą niemal w całej Europie. Jest on także rośliną miododajną, z której powstaje miód wrzosowy. W słynącej z dzikich wrzosowisk i znakomitego miodu Szkocji stosuje go m.in. przy wyrobie whisky zwanej drambuie. Miód ten doceniają też Koneserzy Miodu, używając go zwłaszcza jako dodatku do marynat i sosów. Miód wrzosowy jest jednak dość rzadko spotykany, ponieważ jego zbiory są nieregularne, a sam proces pozyskiwania czasochłonny. Dlatego bywa on nazywany „królem miodów”. Jeśli chodzi o właściwości służące naszemu zdrowiu, to miód wrzosowy wyróżnia się wysoką zawartością witamin A, B2, B3, B6 i C, a także łatwo przyswajalnego żelaza, flawonoidów i białek. Zalicza się go również do produktów o dużych właściwościach antyoksydacyjnych i antybakteryjnych(6).

Miód leśny – połączona siła spadzi i nektaru

Miód leśny jest połączeniem miodu spadziowego z drzew iglastych lub liściastych oraz miodu nektarowego z leśnych roślin miododajnych. Jest to więc produkt uniwersalny, łączący właściwości prozdrowotne obu rodzajów pożytków – spadzi i nektaru. Podobnie, jak inne miody, także miód leśny zawiera cukry proste, czyli glukozę i fruktozę, które są bardzo dobrze wchłaniane z krwiobiegu. Dzięki temu sprawdzi się on jako wsparcie dla pracy układu krążenia i serca oraz gdy jesteśmy zmęczeni fizycznie i psychicznie. Miód leśny okazał się też zasobny w kwasy fenolowe (w tym ferulowy i galusowy), a także w rutynę (z grupy flawonoli)(8). Kwasy fenolowe znane są ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, natomiast rutyna m.in. wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate. Znakomite są np. greckie miody leśne, które połączono z innymi, naturalnymi składnikami, np. papryczką chili, czarnymi truflami czy cynamonem.

Polskie miody niewątpliwie należą do jednych z najlepszych na świecie. Warto też sięgać po produkty z innych stron świata – najlepiej te z powstałe roślin, które u nas występują rzadziej lub wcale. Należy jednak pamiętać, że dobroczynne działanie miodu wykazuje raczej działanie długofalowe i aby uzyskać wymierne rezultaty, musi być on spożywany systematycznie(8).

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/
  2. https://www.researchgate.net/publication/288663813_Potential_biological_activity_of_acacia_honey
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535800/?from_term=rosemary+honey&from_pos=8
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439045/
  6. https://www.researchgate.net/publication/304011789_Honey_as_Nutrient_and_Functional_Food
  7. https://tech-rol.eu/images/Archiwum_X/2019/05/2011_4_SHDR.pdf
  8. Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Jacek Jagiełło, Elżbieta Kołeczek,, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska, Med Rodz 2018; 21(1): 64-69
Właściwości prozdrowotne miodów

Małgorzata Tyrkin

Pomysłodawczyni projektu Koneser Miodu

www.konesermiodu.pl

https://www.facebook.com/konesermiodu

https://www.instagram.com/konesermiodu/

Polub ten artykuł i podaj dalej!
fb-share-icon
Tweet 20
fb-share-icon20

Jeden komentarz do “Koneser Miodu. Właściwości prozdrowotne miodów. Start up.

  • 20 lipca 2021 o 22:11
    Bezpośredni odnośnik

    Miód jest fascynujący mój ojciec kiedyś miał pasiekę wiec wiem jak to wyglada od środka ?ja sama za miodem nie przepadam ale że ma właściwości uzdrawiające to fakt sprawdzony osobiście . W ubiegłym roku poparzyłam ramię dość mocno i opatrunki na ,,oparzeniówce „ zakładano mi miodowe . Bolesne okropnie ale skuteczne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

https://www.facebook.com/wartoznacportal
https://www.linkedin.com/in/ewelina-salwuk-marko-339859152/
https://www.instagram.com/wartoznacbiznes/