Cykl artykułów, o polskich nowych, ciekawych markach i produktach. Zapraszamy do udziału wyjątkowe marki i zadajemy im kilka pytań o ich plany i cele na zbliżające się miesiące. Za rok, ponowimy kontakt i zobaczymy co zostało zrealizowane! Wszystko opublikujemy na portalu www.wartoznac.pl
Data powstania marki.
Marka Koneser Miodu powstała w 2019 roku.
Historia marki
Od lat jestem zwolenniczą zdrowego, aktywnego stylu życia. W mojej kuchni na co dzień goszczą jakościowo dobre produkty. W wolnym czasie natomiast uwielbiam podróżować, odkrywać nowe miejsca i niespotykane smaki. Tak zaczęła się moja przygoda z miodami z różnych stron świata w duchu slow food.
Pomysł
Wszystkim pasjonatom miodów (i nie tylko) chciałabym dać możliwość poznania przeróżnych smaków miodów, pochodzących z różnych, często odległych zakątków świata, jak Nowa Zelandia, Azory, Irlandia. W większości przypadków, miody znajdujące się w ofercie Konesera Miodu, pochodzą z roślin miododajnych, które ze względy na warunki klimatyczne, nie rosną w klimacie środkowo-europejskim lub są w Polsce niezwykle rzadko spotykane. Mam tu na myśli miód z kwiatów eukaliptusa, pomarańczy, miód z kwiatów jabłoni, ostu oraz wiele innych. Każdy z miodów, w zależności od pyłków rośliny z jakiej został zebrany, ma odmienne właściwości odżywcze i wspiera nasz organizm na inny sposób.
Misja i cel
Zapraszam wszystkich koneserów miodów i tych, którzy są w początkowej fazie testowania różnych smaków, w miodową podróż dookoła świata. Za każdym miodem stoi jego historia i specyficzne regionalne warunki w jakich został zebrany, takie jak włoskie promienia słońca lub bryza korsykańskiej plaży. Mojej marce przyświeca idea odkrywania nowych smaków połączona ze zdrowym stylem odżywania. W sumie jak często w życiu mamy okazję próbować miodu z kwiatów bawełny?! Jestem przekonana, że wśród kilkudziesięciu smaków miodów, każdy znajdzie pyszny i zdrowy smak dla siebie.
Plany na najbliższy rok
W niedalekiej przyszłości chciałabym wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów komercyjnych, którzy chcieliby docenić swoich kontrahentów słodkim prezentem lub szukają nieszablonowych upominków dla swoich pracowników. Zdrowa słodycz zamknięta w słoiczku to najlepszy podarunek. W obecnej chwili współpracuję z około 15 producentami miodów i mam apetyt na więcej. W nadchodzącym roku planuję poszerzyć ofertę o miody pochodzące z Ameryki Południowej, Afryki i Skandynawii…tak, tak…tam też pszczoły zbierają miód!
Właściwości prozdrowotne miodów z różnych stron świata
Prozdrowotne działanie miodów zauważyli już starożytni. Współczesna nauka także potwierdza, że ich spożywanie może przysłużyć się lepszemu samopoczuciu. Miody mają bowiem właściwości wspomagające prawidłową pracę organizmu: antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że poszczególne rodzaje miodów wykazują indywidualne, unikane cechy, jak np. szczególnie wysoka zawartość konkretnych substancji bioaktywnych charakterystyczna w produktach pochodzących z danego regionu geograficznego. Dlatego warto jeść miody z różnych stron świata.
Hipokrates jadł miód, wierząc, że dzięki temu osiągnie długowieczność, lekkoatleci w Grecji sięgali po słodki przysmak, by zyskać energię do sportowych zmagań, a dla Rzymian pszczelarstwo stało się jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu. Mądrość starożytnych potwierdzają też współczesne badania, z których dowiadujemy się, że poszczególne gatunki miodów mogą realnie wspierać pracę organizmu. Na przykład miód gryczany pomaga radzić sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych, ponieważ łagodzi kaszel(1), a miód akacjowy jest potencjalnym kandydatem zarówno w przypadku profilaktyki, jak i leczenia raka, a także realnym środkiem terapeutycznym w leczeniu choroby Alzheimera(2). Te wyjątkowe właściwości miody zawdzięczają zarówno unikalnemu procesowi powstawania, czyli m.in. enzymom pszczół, które owady wydzielają podczas produkcji miodu, jak i roślinom charakterystycznym dla danej części świata, z której konkretne produkty pochodzą.
Miód tymiankowy – porcja zdrowia znad Morza Śródziemnego
Tymianek to zioło, które oprócz walorów smakowych, ma także właściwości prozdrowotne i bywa wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, np. w lekach na kaszel. Wykazano bowiem, że przy zastosowaniu tymianku napady kaszlu ulegają znacznemu zmniejszeniu(3). Roślina ta naturalnie rośnie przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, m.in.: w Hiszpanii, we Włoszech czy w Grecji. To właśnie stamtąd pochodzą znakomite miody tymiankowe. W Grecji uznawane są one wręcz za dobro narodowe. Podobnie, jak roślina, z której powstały, także miody tymiankowe wspierają nasz organizm. Wykazano np., że spośród różnych rodzajów miodów, w tymiankowym jest najwyższa zawartość witaminy C – ważnego przeciwutleniacza(4). Miód tymiankowy ma również wspierające działanie w chorobach skóry, a jedno z badań pokazało, że stosowanie go w czasie leczenia ran przyspiesza proces ich gojenia(5).
Miód wrzosowy – bogactwo substancji bioaktywnych
Wrzos jest popularną rośliną upiększającą nasze ogrody, rosnącą niemal w całej Europie. Jest on także rośliną miododajną, z której powstaje miód wrzosowy. W słynącej z dzikich wrzosowisk i znakomitego miodu Szkocji stosuje go m.in. przy wyrobie whisky zwanej drambuie. Miód ten doceniają też Koneserzy Miodu, używając go zwłaszcza jako dodatku do marynat i sosów. Miód wrzosowy jest jednak dość rzadko spotykany, ponieważ jego zbiory są nieregularne, a sam proces pozyskiwania czasochłonny. Dlatego bywa on nazywany „królem miodów”. Jeśli chodzi o właściwości służące naszemu zdrowiu, to miód wrzosowy wyróżnia się wysoką zawartością witamin A, B2, B3, B6 i C, a także łatwo przyswajalnego żelaza, flawonoidów i białek. Zalicza się go również do produktów o dużych właściwościach antyoksydacyjnych i antybakteryjnych(6).
Miód leśny – połączona siła spadzi i nektaru
Miód leśny jest połączeniem miodu spadziowego z drzew iglastych lub liściastych oraz miodu nektarowego z leśnych roślin miododajnych. Jest to więc produkt uniwersalny, łączący właściwości prozdrowotne obu rodzajów pożytków – spadzi i nektaru. Podobnie, jak inne miody, także miód leśny zawiera cukry proste, czyli glukozę i fruktozę, które są bardzo dobrze wchłaniane z krwiobiegu. Dzięki temu sprawdzi się on jako wsparcie dla pracy układu krążenia i serca oraz gdy jesteśmy zmęczeni fizycznie i psychicznie. Miód leśny okazał się też zasobny w kwasy fenolowe (w tym ferulowy i galusowy), a także w rutynę (z grupy flawonoli)(8). Kwasy fenolowe znane są ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, natomiast rutyna m.in. wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate. Znakomite są np. greckie miody leśne, które połączono z innymi, naturalnymi składnikami, np. papryczką chili, czarnymi truflami czy cynamonem.
Polskie miody niewątpliwie należą do jednych z najlepszych na świecie. Warto też sięgać po produkty z innych stron świata – najlepiej te z powstałe roślin, które u nas występują rzadziej lub wcale. Należy jednak pamiętać, że dobroczynne działanie miodu wykazuje raczej działanie długofalowe i aby uzyskać wymierne rezultaty, musi być on spożywany systematycznie(8).
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/
- https://www.researchgate.net/publication/288663813_Potential_biological_activity_of_acacia_honey
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535800/?from_term=rosemary+honey&from_pos=8
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439045/
- https://www.researchgate.net/publication/304011789_Honey_as_Nutrient_and_Functional_Food
- https://tech-rol.eu/images/Archiwum_X/2019/05/2011_4_SHDR.pdf
- Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Jacek Jagiełło, Elżbieta Kołeczek,, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska, Med Rodz 2018; 21(1): 64-69
Małgorzata Tyrkin
Pomysłodawczyni projektu Koneser Miodu
www.konesermiodu.pl
https://www.facebook.com/konesermiodu
https://www.instagram.com/konesermiodu/
Miód jest fascynujący mój ojciec kiedyś miał pasiekę wiec wiem jak to wyglada od środka ?ja sama za miodem nie przepadam ale że ma właściwości uzdrawiające to fakt sprawdzony osobiście . W ubiegłym roku poparzyłam ramię dość mocno i opatrunki na ,,oparzeniówce „ zakładano mi miodowe . Bolesne okropnie ale skuteczne